به گزارش آوای استقلال، با قبول شکست ژاپن مقابل عراق و توقف کرهجنوبی مقابل اردنیهای سرشار از انگیزه، معادلات جام ملتهای آسیا به هم ریخت و از این پس تیمهای میان رده آسیا، برای شگفتیسازی بیش از پیش به خودباوری خواهند رسید.
تاریخ جام ملتهای آسیا، خالی از شگفتیسازی نیست. از قهرمانی عراق با درخشش یونس محمود در سال ۲۰۰۷، وقتی این کشور برای چهارمین سال متوالی درگیر جنگ بود تا حضور میانمار در فینال و کامبوج در نیمهنهایی ۲ دوره متوالی از مسابقات.
ایران، موفقترین مدافع عنوان قهرمانی
ایران، تنها کشور دارای ۳ قهرمانی متوالی در این رقابتهاست است و رویای عربستان سعودی در سال ۱۹۹۲ برای هتتریک قهرمانی و پس از آن دست یافتن به چهارمین عنوان متوالی، توسط ژاپن و تک گل تاکاگی تاکویا متوقف شد.
عربستان سعودی در سال ۲۰۰۷، همین شانس را همراه با انتقام از ژاپن گرفت و اجازه نداد شاگردان ایویتسا اوسیم رویای هتتریک قهرمانی را باور کنند اما ضعیفترین عملکرد تیمی در قامت مدافع عنوان قهرمانی در تاریخ جام ملتهای اروپا، به نام عراق و استرالیا خورده؛ ۲ تیمی که در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۹، لقب «مدافع عنوان قهرمانی» را یدک میکشیدند اما در طول تورنمنت بیش از ۲ مرتبه پیروزی را تجربه نکردند و به حذف در مرحله یک چهارم نهایی رضایت دادند. در طول تاریخ جام ملتهای آسیا، ۴ دوره سابقه داشته قهرمان دوره قبل از صعود به جمع ۴ تیم برتر جام عاجز بماند و این اتفاق ۲ بار برای ژاپن، یک بار برای عراق و بار دیگر برای استرالیا رخ داده است.
ژاپن، یا رومیِ روم یا زنگیِ زنگ
ژاپن در سال ۱۹۹۶، نخستین مدافع عنوان قهرمانی عاجز از عبور از مرحله یکچهارمنهایی شد. این تیم دوره قبل عربستان سعودی را از رسیدن به سومین عنوان قهرمانی متوالی محروم نگه داشته بود اما در تورنمنت امارات، در نخستین دور از بازیهای حذفی به کویت باخت.
پس از آن تا سال ۲۰۱۱ مدافعان عنوان قهرمانی همواره به جمع ۴ تیم برتر مسابقات رسیده بودند و در همین مدت، ژاپن یکبار سال ۲۰۰۴ با موفقیت از عنوان قهرمانیاش دفاع کرد اما شگفتیسازی نسل طلایی عراق از دل جنگ برای زنده نگه داشتن امیدهای یک ملت، سال ۲۰۱۱ تکرار نشد.
آن سال عراق در گروهش یک بازی را به ایران باخت، حتی به عنوان تیم نخست گروه هم به دور حذفی صعود نکرد و سرانجام استرالیا رویای دوباره یاران محمود را پایان داد. البته عراق در این میان، تنها تیمی بوده که در قامت مدافع عنوان قهرمانی مغلوب قهرمانِ آن دوره شده و در سایر ادوار، تیم پیروز مقابل مدافع عنوان قهرمانی از رسیدن به دیدار نهایی عاجز بوده است.
شمشیر سامورایی در نیام
سال ۲۰۱۱، ژاپن به عنوان قهرمانی رسید اما وقتی بار دیگر در قامت مدافع عنوان قهرمانی در مسابقات حاضر میشد، اگرچه بدون باخت و بدون گل خورده از گروهش صعود کرد اما در دومین گام از مرحله حذفی مسابقات در ضربات پنالتی مغلوب امارات متحده عربی شد و پس از تساوی ۱-۱، ضربات پنالتی تیم حاضر در نیمهنهایی را مشخص کرد.
در میان مدافعان ناکام از تکرار عنوان قهرمانی، ژاپن تنها تیمی است که در قامت مدافع عنوان، تورنمنت را بدون باخت ترک کرده و کابوس ضربات پنالتی، شاگردان خاویر آگیره را با فرصت سوزی کیسوکه هوندا و شینجی کاگاوا به خانه فرستاده است.
قطر طلسم میشکند؟
سال ۲۰۱۹ اگرچه استرالیا در قامت مدافع عنوان تحت هدایت گراهام آرنولد در امارات حاضر شده بود اما کانگوروها از صدرنشینی در گروهشان عاجز مانده و در مرحله یک چهارم نهایی مغلوب میزبان شدند. نکته اینجاست باتوجه به افزایش تعداد تیمها در دوره گذشته مسابقات، استرالیا در دور حذفی یک مرحله هم با برتری مقابل ازبکستان پیشروی کرد اما در نهایت به جمع ۴ تیم برتر مسابقات نرسید.
امسال قطر در قامت مدافع عنوان قهرمانی پا به مسابقات گذاشته و در خانه به میدان میرود. این تیم ۲ پیروزی کسب کرده و تنها یکبار دروازهاش را باز شده دیده اما اگر بهعنوان صدرنشین راهی دور حذفی شود به یکی از تیمهای سوم گروههای سوم، چهارم و پنجم برخورد خواهد کرد. در نهایت باید دید قطر با صعود به نیمهنهایی در تورنمنت خانگی، طلسم مدافعان عنوان قهرمانی در ۳ دوره اخیر را باطل میکند یا خیر!