به گزارش آوای استقلال، شکایت مارک ویلموتسِ بلژیکی از فدراسیون فوتبال با همراهی و مشاورههای همسر وکیلاش که علی تارقلیزاده مسئول بینالملل فدراسیون فوتبال او را در آخرین مصاحبهاش شارلاتان خوانده، به یکی از جنجالیترین و سیاهترین پروندههای سالهای اخیر فوتبال ایران بدل شده است.
از شروع فوقالعاده تا بحران بزرگ
ویلموتس با دستمزد سالیانه حدود ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار یورو و در مجموع ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو هدایت تیم ملی فوتبال ایران را برعهده گرفت و در مجموع حضور ۶ ماههاش در فوتبال ایران، ۶ بار روی نیمکت نشست، اما حضور فیزیکیاش در ایران بیشتر از ۴۵ روز نشد! پیروزی ۵ بر صفر در دیداری تدارکاتی مقابل سوریه، سپس تساوی ۱-۱ مقابل کرهجنوبی همه را به آینده تیم ملی امیدوار کرد و در ادامه ۲ پیروزی راحت مقابل تیمهای ملی هنگکنگ و کامبوج در انتخابی جام جهانی با نتایج ۲ بر صفر و ۱۴ بر صفر شکی درباره موفقیت تیم ملی با کادرفنی جدیدش باقی نگذاشت، اما دو بازی سخت دور از خانه مقابل بحرین و عراق از راه رسیدند. ابتدا شکست یک بر صفر برابر بحرین و سپس باخت ۲ بر یک مقابل عراق تیم ملی ایران را با رهبری ویلموتس به رده سوم فرستاد تا بحران بزرگی در فوتبال ایران آغاز شود که همچنان ادامه دارد.
آغاز جنجال قرض ۲ میلیون یورویی از شستا
مارک ویلموتس پیش از بازی ایران و عراق در مقدماتی جام جهانی، تاخیر در پرداخت خودش و دستیارانش را بهانه کرد و باعث شد تا فدراسیون فوتبال رقمی معادل دو میلیون یورو از شستا (شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی) قرض و به حساب زراعتبانک ترکیه واریز کند. مسئولان وقت فدراسیون به دلیل تحریمهای بانکی مجبور شدند این مبلغ را دستی و با چمدان به ویلموتس برسانند؛ با اینحال، پس از بازی با عراق این مربی به ایران بازنگشت و قرارداد خود را به دلیل پرداخت نشدن به موقع مطالباتاش به صورت قانونی به صورت یکطرفه با فدراسیون فوتبال ایران فسخ و شکایت خود را در فیفا ثبت کرد. در این بین خبر مهم دیگر مصادره ساختمان فدراسیون فوتبال و سه دانگ از ساختمان باشگاه پرسپولیس که به نام فدراسیون است، توسط شرکت شستا به دلیل عدم باز پرداخت پول ویلموتس بود.
اعتراض به رای اولیه و کاهش ۳ میلیونی بدهی
پس از شکایت ویلموتس فیفا در رأی اولیه خود فدراسیون فوتبال را به پرداخت ۶ میلیون و ۲۵۰ هزار یورو به اضافه پرداخت ۵ درصد جریمه سالیانه به مارک ویلموتس بلژیکی محکوم کرد و وکلایی که در ابتدا برای این پرونده انتخاب کرد، نتوانستند این رای را تغییر بدهند. با اینحال، پس از استعفای مهدی تاج و در دوران ریاست عزیزی خادم رای اولیه با استفاده از وکلای ایرانی از جمله لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهور در دوره حسن روحانی و روزبه وثوقاحمدی، شکسته شد و رأی این پرونده به مبلغ ۳ میلیون و ۳۲۵ هزار یورو به اضافه ۵ درصد سود سالیانه تبدیل کاهش پیدا کرد. این رأی در مقایسه با رای اولیه نزدیک به ۳ میلیون یورو کمتر بود، که گام بزرگی برای فدراسیون فوتبال در این پرونده شمرده میشد.
بسته شدن پرونده با ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو!
در ادامه با تغییراتی که در فدراسیون فوتبال ایجاد شد، این مبلغ قرار بود با بازگشت مهدی تاج خیلی زود پرداخت شود و در حالیکه چندین مرتبه از سوی مسئولان فدراسیون اعلام شد که با سرمربی بلژیکی سابق تیم ملی تسویه شده، این اقدام در واقع انجام نشده بود تا سرانجام چند روز پیش تاکید شد این پرونده عجیب و خستهکننده که همچنان پس از چند سال حواشی و جرایم مالیاش تمام نشده، با پرداخت ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو برای همیشه بسته شده است.
عدم تمایل فدراسیوننشینها به ابهامات و سوالات!
مواردی که در بالا به آنها اشاره شد مروری بود بر برخی جزئیات مهم پرونده مارک ویلموتس که با وجود ادعای مسئولان فدراسیون فوتبال درباره بسته شدن این پرونده همچنان ابهامات و سوالات زیادی درباره آن باقی مانده، که برای روشنشدن آنها با افراد مرتبط در فدراسیون فوتبال تماس گرفتیم، ولی تمایلی به پاسخگویی درباره این ابهامات نداشتند و حتی این جمله نیز گفته شد که باید اجازه صحبت درباره این پرونده را بگیرند و پس از آن صحبت کنند.
در این شرایط و در حالیکه مسئولان فدراسیون فوتبال به شکل عجیبی تمایلی به صحبت کردن درباره این موضوع و شفافسازی درباره تمام ابعاد پرونده ندارند. در ادامه این گزارش به ذکر این ابهامات و معماهای باقیمانده خواهیم پرداخت، تا شاید در آینده عزمی برای پاسخگویی به آنها نزد مسئولان فدراسیون فوتبال ایجاد شود.
آیا واقعا پرونده ویلموتس بسته شده است؟
۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ علی کشوری سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس پس از برگزاری جلسهای با مهدی تاج ریاست فدراسیون فوتبال با این جملات اعلام کرد پرونده مارک ویلموتس بسته شده است: «طبق توضیحات و گفته آقای تاج رییس فدراسیون فوتبال، پرونده دادگاه ویلموتس بسته و ختم شده است. ویلموتس ۱۲ میلیون یورو از فدراسیون فوتبال طلب کرده بود؛ در مرحله بعد ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار یورویی پرداخت شد که در مجموع به او ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو پرداخت شده است».
این ادعا در حالی مطرح شده که چندین مرتبه دیگر نیز از سوی مسئولان فدراسیون فوتبال از جمله ذبیحالله فغانپور رئیس دپارتمان حقوقی فدراسیون (۱۷ آبان ۱۴۰۱)، علی تارقلیزاده مسئول روابط بینالملل فدراسیون فوتبال (۲۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۲) و همینطور مهدی تاج (۲ و ۲۸ آذرماه ۱۴۰۲) تاکید شده که با ویلموتس تسویه شده است!
در این شرایط و در حالی که ادعای پایان این پرونده بارها اعلام شده و درست از آب نیامده، فقط زمانی جامعه فوتبال ادعای جدید را باور خواهند کرد که اسنادی درباره آن منتشر گردد؛ این همان خواستهای است که علی کشوری رئیس کمیسیون اصل ۹۰ پس از مصاحبه جنجالی خود و اعتراض اهالی فوتبال نیز در صدا و سیما مطرح کرد و از مسئولان فدراسیون فوتبال برای پرداخت پول ویلموتس سند و مدرک خواسته است.
کشوری در اینباره گفته است: «پایان صحبتهای ما با ایشان (مهدی تاج) به این موضوع ختم شد که کمیسیون اصل ۹۰ در این زمینه نیازمند دریافت اسناد حقوقی از طرف فدراسیون فوتبال است تا ما پاسخ حقوقی و کامل و دقیق به مردم بدهیم».
رقم دقیق پرداختی به ویلموتس چقدر بوده است؟
طبق ادعای مسئولان فدراسیون پرونده ویلموتس با پرداخت ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو بسته شد، اما آنها به طور دقیق شفافسازی نکردهاند که آیا ۲ میلیون یوریی که از شستا قرض کردند و به صورت نقدی با چمدان به ترکیه منتقل کردند، محاسبه شده است یا خیر؟
از ابعاد ماجرا اما اینطور برمیآید که فدراسیون فوتبال ۲ میلیون یوروی قرض گرفته شده، از شستا را در محاسبات تسویه حساب خود با ویلموتس وارد نکرده و با این وصف فوتبال ایران در مجموع ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو به ویلموتس پرداخت کرده است که برای فرار از حواشی پرداختی اول که پیش از شکایت سرمربی حاشیهساز بلژیکی بود، اشارهای نمیکنند! عجیب اینکه ویلموتس تنها یک میلیون و ۱۷۵ هزار یورو از قرارداد ۳ سالهای که به مبلغ ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو با فدراسیون منعقد کرد را دریافت نکرده که برای فوتبالیها بسیار آزاردهنده است.
نحوه و چگونگی پرداخت مبلغ قرارداد
مهدی تاج در جلسه با اعضای کمیته اصل ۹۰ از پرداخت کامل بدهی ویلموتس به آنها گفته، اما در هنگام اعلام این خبر از سوی علی کشوری رئیس کمیسیون اصل ۹۰ تشریح نشده که این مبلغ در چند قسط و از چه مسیری به ویلموتس رسیده است.
مالیات قرارداد ویلموتس پرداخت شده یا خیر؟
از جمله ابهامات دیگر باقیمانده پرونده مارک ویلموتس آخرین وضعیت از پرداخت مالیات رقم قرارداد او است. پس از رأی دادگاه حکمیت ورزش (CAS) و محکومیت فدراسیون ایران به پرداخت ۳ میلیون و ۳۲۵ هزار یورو به همراه ۵ درصد سود سالیانه به ویلموتس، نامهای از سوی اداره مالیات به فدراسیون فوتبال ارسال میشود که باید ۳۲ میلیارد تومان مالیات پرداخت شود؛ مالیاتی که طبق قرارداد فدراسیون فوتبال با مارک ویلموتس به عهده فدراسیون فوتبال است.
این در شرایطی است که آخرین مبلغ اعلام شده از سوی فدراسیون برای تسویه با ویلموتس ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو بوده که به تبع آن میزان مالیات را هم بالا خواهد برد. در این بین فدراسیون فوتبال در یک برهه مبلغ ۱۶ میلیارد تومان بابت مالیات ویلموتس پرداخت کرده، که این موضوع هم شفافسازی نشده است.
فدراسیون طی سالهای گذشته از مسیرهای مختلف تلاش کرده بود راهی برای پرداختنشدن مالیات قرارداد ویلموتس پیدا کند، اما در حال حاضر که ادعا میشود این پرونده بسته شده، کسی به طور دقیق نمیداند که آیا مالیات این قرارداد از سوی فدراسیون پرداخت شده یا راهی برای پرداخت نکردن آن پیدا کردهاند. به هر حال این موضوع یکی دیگر از ابهامات بزرگ پروندهای است که ادعا میکنند بسته شده است.
چرا یک میلیون یورو به آخرین پرداختی اضافه شد؟
پس از شکسته شدن رای صادر شده از سوی فیفا در دادگاه عالی ورزش، فدراسیون فوتبال مکلف به پرداخت مبلغ ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو به ویلموتس پرداخت کند. سوال بعدی اینجاست که چطور این رقم به ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو افزایش پیدا کرد؟
البته این افزایش را میتواند به دلیل بلوکه شدن پولهای ایران نزد فیفا و امتناع مارک ویلموتس در توافق و گرفتن این پول باشد، اما اگر مجموع قرارداد ویلموتس و دستیارانش را (طبق رای دادگاه عالی ورزش) محاسبه کنیم و سپس جریمههای دیرکرد در پرداخت را نیز از سال ۲۰۲۰ به این مبلغ اضافه کنیم، باز هم یک میلیون یورو نمیشود! در واقع به صورت دقیق این افزایش قابلتوجه در رقم پایانی پرداختی به ویلموتس مشخص نیست و درباره آن شفافسازی صورت نگرفته است.
وضعیت قرارداد دستیاران ویلموتس به کجا رسید؟
یکی دیگر از موضوعات مبهم پیرامون قرارداد مارک ویلموتس وضعیت قرارداد دستیاران این سرمربی بلژیکی است که اگرچه قابل مقایسه با مبلغ کلی این پرونده نیست، اما فدراسیون فوتبال به طور شفاف درباره آخرین وضعیت پرداختی به دستیاران ویلموتس توضیحی نداده است. شاید ابهامی که درباره اضافه شدن مبلغ یک میلیون یورویی به پرداختی نهایی وجود دارد، با توضیحات کامل درباره میزبان پرداختی به دستیاران ویلموتس برطرف گردد.
ابهام درباره ساختمان فدراسیون و پرسپولیس
پس از اینکه مهدی تاج مجبور شد برای پرداخت قسط اول مارک ویلموتس ۲ میلیون یورو از شستا قرض بگیرد و به آنها برای تعهد چک بدهد، مسئولان شستا وقتی دیدند فدراسیون فوتبال در زمان مقرر اقدام به بازپرداخت بدهی خود نکرده، اسنادی که داشتند را به اجرا گذاشتند تا با وجود تلاش فدراسیون با پرداخت ۲۵ میلیارد تومان از بدهی، دستور مصادره ساختمان فدراسیون و ۳ دانگ از ساختمان پرسپولیس صادر شود.
حالا مسئولان فدراسیون در حالی از بسته شدن پرونده ویلموتس حرف میزنند که به طور شفاف مشخص نیست ساختمان فدراسیون و ساختمان پرسپولیس از مصادره خارج شده یا خیر و اگر خارج شده بدهی به شستا از چه منبعی و به چه نحوی پرداخت شده است!
جامعه فوتبال در انتظار شفافسازی
علی تارقلیزاده مسئول روابط بینالملل فدراسیون فوتبال به تازگی مصاحبه قابل تاملی انجام داده و ضمن عادیسازی اتفاقاتی که در جریان پرونده ویلموتس رخ داده، به نوعی ژست پیروزی هم گرفته است. این در حالی است که ویلموتس با ۴۵ روز حضور در ایران فقط بخش کوچکی از قرارداد ۳ سالهاش را دریافت نکرده و در عین حال همچنان ابهامات و سوالات پرشماری وجود دارد که با وجود ادعای بسته شدن پرونده همچنان بیپاسخ ماندهاند و انتظار میرود مسئولان فدراسیون فوتبال به زودی با ارائه سند و مدرک درباره تمام آنها توضیح بدهند، تا حداقل در آینده اجازه تکرار چنین اتفاقات تلخی گرفته شود.