به گزارش آوای استقلال، رقابتهای باشگاهی و ملی در ایران، این روزها تحتالشعاع یک مسئله مهم است؛ فقدان ورزشگاه استاندارد! مسئلهای که هم دامانگیر تیم ملی شده و هم تیمهای باشگاهی را خانهبهدوش کرده است و در آستانه آغاز آوردگاههای مهمی از جمله لیگ نخبگان، بحران مهمی را بهوجود آورده است. البته که با توجه به فرسودهشدن ورزشگاهها و عدم تجهیز و نگهداری استاندارد آنها، قابل پیشبینی بود که روزگاری، فقدان ورزشگاه استاندارد برای تیم ملی و تیمهای باشگاهی دردسرساز شود و این مسئله اکنون کاملاً نمایان است.
تفاهمنامهای که با چینیها امضا شد اما …
مسئولان وزارت ورزشوجوانان در دولت قبل، یک وعده مهم را مطرح کردند؛ وعده ساخت ورزشگاهی ۱۲۰ هزار نفری! در آن مقطع، رویکرد مدیران ارشد دولت وقت بر این بود که مسئله ساخت ورزشگاه، هزینه نیست و سرمایهگذاری است و در مباحث تئوری، پروژه پیشروی نسبتاً خوبی داشت و حتی شانزدهم آبانماه سال گذشته، تفاهمنامه همکاری مشاوره طراحی و ساخت مجموعه فرهنگی ورزشی بین شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی و یک شرکت چینی امضا شد و این شرکت چینی نیز از مکان ساخت ورزشگاه نیز بازدید کرد.
پروژهای که قرار بود فاز اول آن ۲۴ ماهه تمام شود!
مدیران ارشد دولت وقت از جمله معاون اول رئیسجمهور، روز چهارم دیماه در مراسم امضای تفاهمنامه ساخت ورزشگاه جدید در تهران حضور پیدا کردند و مهیار عسگریان، سرپرست وقت شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی وعده داد که قرار است این پروژه در مساحتی معادل ۳۷۰ هکتار و در ۲ فاز اجرایی شود و فاز اول آن طی ۲۴ ماه به اتمام میرسد! در همان زمان، زمزمههایی مبنی بر عدم اجراییشدن این طرح به گوش میرسید اما مسئولان دولت تاکید داشتند که پروژه مذکور در نزدیکی فرودگاه بینالمللی امام خمینی پیادهسازی خواهد شد.
ساخت ورزشگاه در ازای نفت!
ورزشگاه ۱۲۰ هزار نفری در شرایطی قرار بود ساخته شود که در نقطه مقابل، چینیها هزینه موردنظر خود را از محل فروش نفت خام و میعانات گازی دریافت میکردند. روی کاغذ، پروژه برنامهریزی به اصطلاح حرفهای و دقیقی داشت اما آنچه مشخص است اینکه عدم تطابق برنامهریزی انجام شده با شرایط روز جامعه و اقتصاد کشور، زمینهساز عدم آغاز به کار فعالیت اجرایی آن شد و حالا طبق آخرین خبرها، گفته میشود که ساخت این ورزشگاه افسانهای به رویاها پیوسته و محقق نخواهد شد!
نه خبری از پروژه ورزشگاه افسانهای است، نه ساختوسازی انجام شده!
علی جوادی، مدیرکل ورزشوجوانان استان تهران در تازهترین مصاحبه خود پیرامون این ورزشگاه در گفتوگو با «ایسنا» توضیح داد: «در مورد این پروژه خبری نداریم و فعلا هم چیزی ندیدیم. این پروژه عملا پیشرفتی نداشته و موضوع جلو نرفته است. فکر میکنم به عنوان فردی که در تهران مدیرکل و ورزشکار بودهام اگر وضع موجود را حفظ کنیم و به خوبی بتوانیم نگهداری و بازتوانی داشته باشیم، موفقتر خواهیم بود. مجموعه ورزشگاه آزادی در تهران با جانمایی درستی دیده شده و شاهد جانمایی خوب اتوبانها، راههای دسترسی، فرودگاه، مترو و… هستیم و اگر در جایی دیگر چنین پروژهای را جلو ببریم، فکر میکنم پروژه ناتمامی اضافه بر پروژه های ناتمام دیگر است!»
فعلاً وصلهپینهکاری آزادی در اولویت است
احمد دنیامالی به تازگی سکان مدیریت وزارت ورزشوجوانان را عهدهدار شده و آنچه مشخص است آنکه، سنگ بزرگ برداشتهشده در دولت قبل، نشانه نزدن بوده و در طول حدود ۱۰ ماه (از زمان امضای تفاهمنامه با شرکت چینی)، هیچ پیشرفتی پروژه ساخت ورزشگاه ۱۲۰ هزار نفری نداشته است. آنطور که از صحبتهای وزیر ورزشوجوانان میتوان بازخوانی کرد، به نظر میرسد که بازسازی ورزشگاه فرسوده آزادی، اولویت اصلی دولت در مقطع کنونی خواهد بود و ساخت ورزشگاه جدید در ابعادی که پیشتر تعریفشده بود، احتمالاً در همان طرح و برنامه بماند و هیچگاه محقق نخواهد شد.
به وقت ورزشگاهسازی برای سرخابیها
استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی واگذار شدهاند و همراهی دولت با سرخابیها در مسیر ساخت ورزشگاه جدید و اختصاصی برای آنها، میتواند بیش از ساخت ورزشگاه ۱۲۰ هزار نفری، قابلباور و محققشدنی باشد؛ ایجاد ورزشگاهی در ابعاد کوچکتر (مثلا ۵۰-۴۰ هزار نفری). البته که در سالیان گذشته و در هنگامی سرخابیها تحت مالکیت رسمی دولت بودند، بارها وعده ساخت ورزشگاه اختصاصی از سوی مدیران دو باشگاه داده شد اما هیچگاه این وعده محقق نشد و حالا که ساخت پروژه ورزشگاه افسانهای در تهران در حد همان افسانهها باقیمانده، همراهی دولت با سرخابیها در مسیر ساخت ورزشگاه اختصاصیشان میتواند این دو تیم پرطرفدار را هم از شرایط خانهبهدوشی خارج کند.
در انتظار یک شفافسازی
پروژه ساخت ورزشگاه ۱۲۰ هزار نفری از همان روزهای نخست، پروژهای غیرقابل انجام و شکستخورده به نظر میرسید؛ اتفاقی که به نظر میرسد خیلی زودتر از حد تصور رخ داده و پیشبینیها درباره این موضوع، درست از آب در آمده است. روز گذشته احمد دنیامالی، وزیر جدید ورزشوجوانان درباره سرنوشت این ورزشگاه گفت: «قرار است گزارشی از اقداماتی که تا الان انجام شده است را در هیات دولت ارائه بدهم. علاوه بر این باید مصوبه جدید را هم در این رابطه داشته باشیم. مهم است که کاری که مقدماتاش آغاز شده است را به نتیجه برسانیم اما لازمه آن مصوبه هیات دولت جدید است. گزارشها در حال نهایی شدن است و پس از ارائه این گزارش در هیات دولت، امیدوارم دولت جدید با ادامه کار موافقت کند». باید در این گزارش، چه جزئیاتی از روند ساخت ورزشگاه ارائه خواهد شد و به طور شفاف و رسمی، شکست این پروژه اعلام میشود یا همچنان روی کاغذ و بر مبنای تئوریهای مطرحشده، کار پیش میرود که البته مسلماً مبناهای تئوری عملیاتینشده، گرهای از کار ورزش ایران باز نمیکند و پروژه ساخت ورزشگاه ۱۲۰ هزار نفری را در بنبست نگه میدارد.